Leefstijlcoach Susan

Als leefstijlcoach, moeder van 3 jongens, jurist, duurzaamheidsspecialist, voedingskundige en oprichter en eigenaar van SunnyRoad coach, inspireer en motiveer ik jong en oud naar meer vitaliteit. Samen in beweging komen en stappen nemen op alle leefstijlvlakken is wat ik iedereen gun want allemaal verdienen we een gezond lijf in balans om optimaal te kunnen leven en genieten.

Waarom ben ik daar zo gepassioneerd over? Omdat ik zelf heb ervaren hoe essentieel een gezonde leefstijl is voor zowel mijn eigen levensgeluk als dat van mijn naasten. Ik besef goed dat gezondheid alles is én dat je ontzettend veel kan doen je gezondheid te optimaliseren. Daarbij moet reguliere zorg hand in hand gaan met preventieve zorg. Integratief en holistisch, dat is de toekomst. Daar draag ik dolgraag mijn steentje aan bij.

Als BLCN-gecertificeerd leefstijlcoach – afgestudeerd bij de Academie voor Leefstijl en Gezondheid – coach ik met plezier jong en oud naar meer vitaliteit. Mijn studie Internationaal en Europees recht en een loopbaan in de duurzaamheidswereld heeft mij daarbij geleerd analytisch te denken en onderzoek te doen naar de feiten. Als Sustainable Susan schreef ik het veelomvattende leefstijlboek ‘Let’s go green, voor een gezond, groen en eerlijk leven’. Respect voor en genieten van de natuur is essentieel voor mij. De studie Voeding en Gezondheid aan Wageningen Universiteit, Child Nutrition en Medische Basiskennis heeft me breder doen kijken naar het voorkomen van ziekte en bevorderen van gezondheid per leefstijdsgroep. Aan Cornell University deed ik de opleiding ‘Plant-based Nutrition’, gebaseerd op de bevindingen van de grootschalige wetenschappelijke China Study van Dr. Campbell.

Naast leefstijlcoach en leefstijlschrijver ben ik competitief tennisser, hardloper, yogaliefhebber, zing ik in een close harmony koor, wandel ik uren in de prachtige bossen van Zeist en ontdek en schrijf ik graag veganistische recepten.

‘We are all born to shine.’

Biodiversiteitsverlies en klimaatverandering, de aarde heeft heel wat te verduren en wij als mens zijn hier onderdeel van. Als groene leefstijlcoach geef ik graag de liefde voor de natuur mee aan mijn cliënten. De natuur inspireert, werkt helend en geeft ruimte voor nieuwe ideeën. Daarom vinden veel sessies plaats in de natuur en daarom ook de focus op plantaardig als we het hebben over voeding. 

Mijn missie

Vrouwen hebben in Nederland slechts 57,8 healthy life years en mannen 62,8 jaar. Dit ligt ver (6,5 jaar) onder het EU gemiddelde. Het betekent dat gemiddeld genomen daarna (chronische) aandoeningen ontstaan. Voor vrouwen betekent dit dus dat zij 25 jaar van hun leven (levensverwachting 83 jaar) en mannen 17 jaar (levensverwachting 80 jaar) in minder goede gezondheid leven. De gezondheid van Nederlanders is bovendien ongelooflijk ongelijk verdeeld. Je opleidingsniveau bepaalt hoe lang je leeft en hoe gezond je bent. 

Meer vitaliteit voor jong en oud om optimaal te kunnen (genieten van het) leven is het doel, met regie over je eigen gezondheid als basis voor een gelukkig en rijk leven met bij voorkeur meer dan 65 ‘healthy life years’. Gezonde levensjaren verlengen, betekent ook dat we de 7000 euro per persoon die we aan zorgkosten maken kunnen verlagen. Daarvoor moet preventieve holistische zorg hand in hand gaan met reguliere zorg.

De eerste levensjaren zijn van cruciaal belang, omdat een vroeg aangeleerde gezonde leefstijl het hele leven meer gezondheid oplevert. Wat kinderen tot een leeftijd van 12 eten blijkt bijvoorbeeld een goede basis waar ze altijd naar terug kunnen. Daarbij is smaakontwikkeling tot een leeftijd van 2 essentieel.

Hetzelfde geldt voor sport en beweging. Op dit moment voldoet nog geen 55% van de Nederlandse jeugd aan de minimale Nederlandse beweegrichtlijn, bij pubers zelfs maar 40% en eten Nederlandse kinderen structureel veel te weinig groenten en fruit. Kinderen en hun families informeren en inspireren meer te bewegen en gezonder te eten is waar Sunny Road voor gaat.